Sophies Minde – Skisse- og forprosjekt

Nøkkeldata

Tidsrom: 2018 – 2022

Omfang: Totalrehabilitering av Sophies Minde barnehage

Entrepriseform: Totalentreprise

Oppdragsgiver: WSP Engineering

Ytelser: RIV, RIVA, ITB

Bildekreditering: ill. Enerhaugen Arkitektkontor

 

 

 

Sophies Minde er et tidligere ortopedisk sykehus ved Carl Berners plass i Oslo, som opprinnelig var et bryggeri oppført på slutten av 1800-tallet. Bryggeriet gikk konkurs etter kort tid, og etter ombygging og tilbygg til sykehus i 1933 ble anlegget drevet som ortopedisk klinikk Sophies Minde frem til 2002.

Deler av bygningen har siden 2006 fungert som en midlertidig barnehage, mens store deler har stått tom med begrenset vedlikehold. Oslobygg planlegger nå for at bygningen skal benyttes som barnehage med inntil 20 avdelinger og som bydelshus for bydel Grünerløkka, med blant annet helsestasjon, sosiale tjenester og administrasjon. Bygningen er en del av et større planområde som også omfatter den gamle løkkebygningen Villa Sorgenfri som for tiden står tom, med det tidligere hageanlegget og en allé som tilhørte denne.

Ingenia har fulgt prosjektet siden oppstart i 2018; fra forprosjekt for Undervisningsbygg Oslo KF, via revidert forprosjekt i 2020 i regi av Oslobygg KF til samsspillfase i 2023 med Vedal som entreprenør og til slutt prosjekterende på ventilasjon, rør og VAO i detaljprosjekt.

Prosjektet har svært ambisiøse energi- og miljømål, med mål om BREEAM-sertifisering nivå «Excellent». Prosjektet er per dags dato verdens største utslippsfrie byggeplass

RIV

Ingenia har vært ansvarlig RIV siden prosjektstart 2018, og ansvarlig for konsept og løsningsvalg for alle VVS-anlegg. I forprosjekt ble lenge jobbet med innplassering av tekniske rom i lavbygg under bakken og et svært ambisiøst romprogram. Høye kostnader satte prosjektet på pause og revidert forprosjekt har hatt større fokus på kostnader og bruk innenfor byggets potensiale. Spesielt er det jobbet med optimalisering av tekniske rom med luftinntak og avkast, slik at luftkvalitet og temperatur i tilluft blir gunstig. Videre kjøleløsninger med naturlig kuldemedie og mulig bruk av lokal kjøling i utsatte rom. Beregninger av inneklima i en modell som viser potensiale for termisk magasinering i bygningskroppen ligger her til grunn for konseptvalg.

Prosjektet omfatter også heldekkende slokkeanlegg som muliggjør store åpne brannceller og kanalføringer uten bruk av brannisolasjon i etasjene – som er gunstig for redusert plassbehov.

I samspillsfase var Ingenia med på å utrede muligheter for etablering av brønnpark, med utgangspunkt i ønske om bruk av frikjøling og potensial for tilknytning av varmepumper som energiforsyning.

Overvann

For utendørs overvannsanlegg har typiske føringer for valg av løsning vært krav om åpen og lokal håndtering av overvann sammen med krav fra SKOK (Standard kravspesifikasjon for Oslo kommune). Tiltakene for overvannshåndtering har også måttet koordineres med fremtidige brukere av bygget for å ikke være til hinder for uteområdenes forutsatte bruk. Man har derfor i deler av planområdet måtte begrense åpent vannspeil, og benyttet mer lukkede infiltrasjonsløsninger under bakken.

Ivaretakelse av trær med rotsoner har også satt føringer for plassering av VAO-anleggene.

For overvannsanlegg er det koordinert med prosjektet for å få til åpen og lokal overvannshåndtering i størst mulig grad i henhold til Oslo kommunes krav til overvannshåndtering. Der det ikke er mulig å håndtere overvann åpent og lokalt føres takvann og overvann til lukkede fordrøyningsmagasiner som slipper overvann med mengderegulert påslipp til kommunalt overvannsnett.

VA

VA-anlegg på tomten saneres, med endringer i tilknytningspunkter til det kommunale ledningsnettet.

For vannledninger omfatter prosjektet nye ledninger for forbruksvann og sprinkleranlegg, ombygging av og etablering av nye private vannkummer, samt tilkobling i eksisterende kommunal vannkum.

For spillvann etableres fettutskiller før tilkobling til kommunalt ledningsnett.

I forbindelse med oppføring av en stellebod på nordsiden av tomten er det koordinert og prosjektert for styrt boring for spillvann og forbruksvann mellom stellebod og eksisterende bygg. Føringer ble utført med styrt boring på grunn av verneverdig grunn på tomten

Anders Kvamme foto

Kontakt:

Anders Kvamme Diesen
avdelingsleder
Tlf: 91 87 06 91
E-post: akd@ingenia.no

Gå til profil