Besøkssenter Hauklandstranda
Nøkkeldata
Tidsrom: 2020-2023
Omfang: VVS-anlegg, overvannshåndtering og lokal håndtering av VA for nytt servicebygg på Hauklandsstranda i Vestvågøy kommune
Entrepriseform: Generalentreprise, NS3420
Oppdragsgiver: Vestvågøy kommune og Statens vegvesen
Ytelser: For- og detaljprosjektering av VAO, VVS og prosessanlegg med lokal håndtering av VA.
Bildekreditering: Arne Henriksen arkitekter AS & Vestvågøy kommune
Kontaktperson: Anders Kvamme Diesen
Prosjektkategori: VVS-anlegg, VA-anlegg og kulturbygg
Prosjektbeskrivelse
Som del av Nasjonale turistveger og engasjement fra lokale initiativtakere har Vestvågøy kommune og Statens vegvesen bygget nytt besøks- og servicesenter på den ikoniske turistperlen – Hauklandstranda i Lofoten.
I forbindelse med oppføring av det nye servicebygget ble Ingenia engasjert til forprosjektfase og i detaljprosjektfase. Servicebygget har et bruttoareal på 309 m2, i tillegg til et parkeringsområde med omtrent 80 parkeringsplasser, og har bl.a. kafé og toalettfasiliteter. Ingenia bidro med VVS, overvannshåndtering og prosessanlegg i for- og detaljprosjektfasen.
Den endelige leveransen omfattet arbeidstegninger, inkludert plantegninger, grøftesnitt, snittegning av et etterpoleringsmagasin, og prinsipptegning av en infiltrasjonskum. I tillegg ble det utarbeidet mengdebeskrivelse etter NS3420, samt utslippssøknad og bistand med søknad om plangodkjenning fra Mattilsynet.
VA- og prosessanlegg:
Det finnes ingen kommunale vann- eller avløpsledninger i området, og forbruksvann og avløpsvann må derfor håndteres lokalt.
Forbruksvann hentes fra vannbrønner med tilhørende kum og pumpes til et vannbehandlingsanlegg som renser grunnvannet før det tas i bruk. Vannbehandlingsanlegget består bl.a. av partikkelfilter, oksidasjonsfilter, avherdingsfilter og UV-behandling, i tillegg til vanntanker og pumper.
Avløpsvann behandles i et renseanlegg, som deretter føres til et etterpoleringsmagasin via en slamavskiller. En pumpestasjon er plassert før etterpoleringsmagasinet, med et nødoverløp fra pumpekum ut til nærliggende bekk som renner ut i havet. Renseanlegget består av en større, nedgravd kombitank som fungerer som mottak, slamutskiller og reaktortank, samt kjemikaliedosering.
Både vannbehandlingsanlegget og renseanlegget er plassert i et nytt teknisk bygg, lokalisert i nærheten av servicebygget.
VVS-anlegg:
VVS-anlegget omfatter ventilasjon og klimaanlegg, sanitæranlegg og kjøkkenventilasjon i servicebygget. I tillegg er det prosess-, sanitær, og ventilasjonsanlegg i det tekniske bygget.
Overvannshåndtering:
Overvannshåndteringen er løst gjennom en kombinasjon av infiltrasjon og fordrøyning i eksisterende terreng og nye LOD-tiltak. Takvann ledes under terreng via innvendige taknedløp og infiltreres og fordrøyes i en infiltrasjonskum med pukklag. Infiltrasjonskummen ble etablert med slukrist, slik at overvann går i overløp ut på terreng ved ekstremnedbør. To grønne grøfter med prydgress ble etablert for å håndtere overvann fra parkeringsområdet og omkringliggende tette flater.
Ved ekstremnedbør er terrenget utformet slik at flomveier ledes gjennom parkeringsplassen og til nærliggende strand- og havområde. Alt overvann håndteres lokalt på tomten, uten påslipp på kommunalt nett.
